123

Kvartsfinaldax.

Skurus Alexandra BjŠrrenholt mot Hööššrs Emma Rask och Mikaela MäŠssing under handbollsmatchen i SHE-ligan mellan Hööššr och Skuru den 14 februari 2018 i Hööššr.
Foto: Christian …Örnberg

Dags att rycka i snöret eller skjuta av startpistolen på den del av säsongen som de allra flesta tycker är den roligaste – slutspelet. Förra säsongen blev det 3-0 i de inledande kvartsfinalerna. De fyra topplagen Sävehof, LUGI, Skuru och H65 Höör gjorde processen kort mot Heid, Kristianstad, VästeråsIrsta respektive Skövde.

Hur ska det gå den här gången?

Seriesegrarna och de regerande mästarna H65 Höör valde VästeråsIrsta. Under säsongen har det blivit två knappa segrar för de rödklädda krigarna från Höör – 21-19 (b) och 25-23 (h). I det senaste mötet tog Västeråsarna över kommandot efter en kvart och det var inte förrän de sista tio minuterna som hemmalaget vände och vann. Man var till och med nere i källaren och vände med minus sju i baken (11-18, 33.51). Experterna hävdar bestämt 3-0, men jag undrar det nu när Elinor Åström Nilsson är tillbaka och ger mer stabilitet i anfallsspelet. Det är många fler utöver Mikaela Mässing som behöver leverera i så fall hos förhandsfavoriterna och flera av dem har varit iväg på landslagsuppdrag. Jag gissar på 3-1 till H65 Höör.

Skuru var nästa lag ut att välja kvartsfinalmotståndare och det blev Önnered. Tågresa till Göteborg i stället för flyg till Boden, det senare som även H65 valde bort. Säsongens två överraskningslag ställs mot varandra. I Skuru finns dominanten Ulrika Olsson som vann tre listor – MEP, skytteligan och assistligan. Hatten av för en fantastisk säsong så här långt. Dessutom finns en hel massa andra kvalitetsspelare som Rebecca Nilsson i målet och turbon Alexandra Bjärrenholt på nio meter. Det har blivit två stabila segrar för Skuru den här säsongen 32-26 (b) och 29-23 (h). Kan Jessica Ehrnbring & co överraska med SHEslutspelsorutinerade Hamed Khazrai på bänken? Jag blir gärna motbevisad, men sällar mig till experterna och gissar på 3-0 till Skuru.

Tredje lag ut var Sävehof. Valet föll på flygresan upp till Boden som man bara ha positiv erfarenhet av enligt Henrik Signell. Två segrar, om än inte lika överbevisande som Skurus över Önnered – 26-25 (h) och 32-28 (b). Julia Eriksson var het trots snön på bortaplan med 9 mål och Partillelaget hade klart minst tekniska fel. Laget från Norrbotten har radat upp segrar efter nyår utom mot de tre topplagen H65, Skuru och Sävehof samt Önnered. Finns där tro och vilja till att plocka historiska slutspelsegrar mot Sävehof för Mariana Lopes&co? Mycket intressant och även här sällar jag mig till övriga experter och säger 3-1 till Sävehof.

Sist ut var fjolårstvåan LUGI. Kvar fanns Skånerivalen Kristianstad som besegrat Lundalaget i båda möten den här säsongen. Till mångas förvåning. En av hemligheterna tror jag är Europacupspelet i Challenge Cup som svetsat samman laget med luringen Ulf Schefvet vid rodret. Revanschlusta är en stark drivkraft och tillsammans med en lång slutspelsrutin hos Brljevics trupp skapar detta spännande förutsättningar. LUGI har hemmaplansfördel, men hur mycket betyder den egentligen? Det är bara 83 km mellan arenorna i Lund och Kristianstad och publiken lär hänga på i båda riktningarna. Experterna är överens om två saker, ett att serien går till fem matcher, två att det är helt vidöppet vem som kliver upp till nästa nivå. Men sedan går buden isär. Melissa Petrén eller Asli Iskit? Vad tror du? Jag sticker ut hakan och tror på 3-2 till Kristianstad. Men jag kan ha fel och bollen är rund i den här härliga idrotten där alla ger allt. Alltid.

Skribent: Annette Andersson